My Nuffnang..click2

Monday, February 21, 2011

DIY Project : Bantal Alas untuk akad nikah

Rasenye tinggal satu dua lagi entry diy (do it yourself) project yang tinggal..itupun kalo saya ni rajin nak g menaip..yelah, bila dah lame sangat nih..idea pun dah kureng..tapi sbb yang ni dah ade kat draft..teruskanlah share jugak..mane tau ade yang nak tgk..boleh jugak kongsi2 ilmukan? :-)

Barang-barang di perlukan..2 meter kain mengikut warna kesukaan..ini sy beli kat nagoya satu meter rm2.++..rambu-ramba 5 meter..harga dah lupe..bantal segi empat same dua bijik..boleh jugak recycle bantal kekabu lame..jarum dan benang untuk menjahit dan last skali jarum peniti aka pin..senang je kawan-kawan..mula2 lipat dua kain dan ukur dgn bantal..pastikan kain tu terbalik k?..pastu gunekan pin untuk kemaskan..jgn pink skali bantal lak..make sure satu site tak di pinkan supaya boleh tarik bantal tu keluar before jahit..
Dah kuakan bantal korang boleh la start jahit..tak kesah la nak jahit tangan ke mesin ke..kalo saya gune jahit tangan, kene jahit dua kali lah...kunk duduk2 kunk terburai lak..dah jahit tiga site kemas2..alihkan dan g iron cantik-cantik..masukkan bantal then jahit yang penyudahnye k? still pin dulu before jahit supaya lebih kemas..dah setel sume..bolehlah hias ngan rambu-rambba yang korang nak.. :-)

0 comments:

 
"UnstoppabLe Journey of My Life" © 2008 Template by Exotic Mommie Illustration by Dapina